Ulepszony Gmail oferuje nowy mechanizm: Tryb poufny

Z reguły jest tak, że aplikacja pocztowa jest bezpieczna lub łatwa w obsłudze. Rzadko się zdarza, aby te dwie cechy można było spotkać w jednym produkcie. Dlatego użytkownicy czekali ze zniecierpliwieniem na mechanizm Confidential Mode (Tryb poufny), który pojawił się w nowej wersji webowej aplikacji Gmail.

Tryb poufny pozwala użytkownikowi dodawać do wiadomości email parametr “expiration date”. Gdy data ta mija, odbiorcy wiadomości nie mogą ich przekazywać dalej, kopiować i wklejać, pobierać ani drukować.

Aby aktywować tę opcję klikamy najpierw polecenie Utwórz (widoczne w lewym górnym rogu; mówimy tu oczywiście o nowej wersji aplikacji Gmail). Pojawi się okienko, w którym na dole po prawej stronie zobaczymy ikonę przedstawiającą kłódkę oraz zegarek.

Zobacz również:

Klikamy tę ikonę i pojawia się nam okienko Tryb poufny, w którym możemy ustawić datę ważności. Może to być parametr mówiący: Wygasa za jeden dzień, jeden tydzień, jeden miesiąc, za trzy miesiące lub za pięć lat.

Dodatkowo można podać kod dostępu z SMS'a. Jeśli ustawimy tę opcję, program poprosi nas podanie numeru telefonu odbiorcy wiadomości. Dostanie on wtedy kod, który będzie ważny tylko przez pięć minut. Wszystkie kody dostępu są generowane przez samą usługę Gmail.

Dobre w tym wszystkim jest to, że Tryb poufny można anulować w każdym momencie, niezależnie od tego jaką datę wygaśnięcia podaliśmy. Wystarczy otworzyć e-mail w folderze Wysłane i kliknąć opcję Usuń dostęp. Możemy też zadziałać w drugim kierunku, klikając opcję Odnów dostęp.

Intencją twórców mechanizmu Tryb poufny było stworzenie aplikacji pocztowej, która jest jednocześnie łatwa w obsłudze i bezpieczna. Zachęcam do wypróbowania tej opcji i przekonania się samemu, czy udało się im to zrobić.