Win XP MC - czyli domowe centrum rozrywki

Uaktualniony Win XP Media Center - wkrótce w Polsce

Menu Windows XP Media Center.

Przypomnijmy, że Windows XP Media Center Edition umożliwia transformację domowego peceta w multimedialne monstrum, za pomocą którego będzie można nie tylko słuchać muzyki, internetowego radia czy przeglądać zdjęcia, ale także nagrywać na dysku i płytach DVD filmy i transmisje telewizyjne. Zwraca uwagę fakt, że w obecnej wersji systemu można odbierać telewizję wysokiej rozdzielczości HDTV, ale tylko za pośrednictwem standardowej anteny (nie są obsługiwane sieci kablowe i anteny satelitarne). Aby w pełni wykorzystać multimedialne możliwości systemu, komputer na którym jest on zainstalowany powinien być wyposażony w szybki procesor, pojemny twardy dysk, nagrywarkę DVD oraz tuner TV. W zestawie klient otrzymuje również pilota zdalnego sterowania - co ciekawe, wyposażonego w znany z Windows przycisk Start (jego wzór został już prawnie zastrzeżony).

System wyposażony jest również w narzędzia ułatwiające kopiowanie plików audio i wideo do przenośnych odtwarzaczy, zlokalizowany przewodnik po kanałach (EPG - electronic program guide) oraz bezpośrednie odnośniki do serwisów filmowych i muzycznych, stacji radiowych oraz telewizyjnych. Dostęp do takich usług zaoferowany zostanie również polskim użytkownikom - "Prowadzimy w tej chwili rozmowy w sprawie dostarczania treści użytkowników systemu Windows XP Media Center Edition - negocjujemy m.in. z głównymi stacjami telewizyjnymi w Polsce. Na razie mogę jedynie powiedzieć, że w chwili rynkowej premiery systemu użytkownicy będą mogli skorzystać z minimum pięciu serwisów - później stale będziemy rozszerzać tę listę" - mówi Bartłomiej Danek.

Wszystkie usługi multimedialne dostępne będą z poziomu specjalnej aplikacji - w polskiej wersji językowej będzie się ona najprawdopodobniej nazywała "W centrum uwagi".

Co nowego w systemie?

Uaktualniony Win XP Media Center - wkrótce w Polsce

Użytkownik będzie mógł m.in. korzystać z popularnych "skórek", zmieniających wygląd systemu.

Od czasu premiery w 2002 r. w systemie pojawiło się kilka ważnych usprawnień, m.in. metoda zapisu danych na nośnikach optycznych, dodano też możliwość prowadzenia rozmów przy pomocy komunikatora MSN w czasie oglądania telewizji lub przeglądania zdjęć, obsługa dwóch tunerów tv (co pozwala jednocześnie nagrywać jedną i oglądać drugą transmisję).

Znamy już również nazwę kodową następnego planowanego uaktualnienia Windows Media Center - będzie ona nosiła miano "Diamond", a zostanie udostępniona z chwilą premiery systemu Longhorn, czyli już w 2006 r.

Ile to będzie kosztować?

System Windows XP MC sprzedawany będzie przede wszystkich w wersji OEM - Microsoft nie planuje sprzedawania wersji 'pudełkowej', ponieważ, zdaniem przedstawicieli firmy, nie gwarantuje to pełnej zgodności systemu ze sprzętem zainstalowanym już w komputerze - "System Windows XP Media Center Edition sprzedawany będzie przede wszystkim w wersji OEM - preinstalowany na komputerach, wyposażonych w komponenty pozwalające na pełne wykorzystanie jego multimedialnych możliwości" - tłumaczy rzecznik Microsoftu. Co zaś się tyczy ceny: "Spodziewamy się, że cena komputera z Win XP MC będzie o ok. 80 zł wyższa niż analogicznej maszyny, wyposażonej w 'zwykły' Windows XP Home" - informuje Bartłomiej Danek.

W styczniu, na targach Consumer Electronics Show, przedstawiciele Microsoftu informowali, że koncern sprzedał już ponad 1,4 mln kopii Windows XP Media Center i że do końca 2007 r. prognozuje się sprzedaż na poziomie 20 mln kopii.

Kolejny Windows czeka na polską premierę

Wprowadzenie Windows XP MC na polski rynek to pozytywny sygnał - warto jednak pamiętać, że niecierpliwie czekamy na polską premierę jeszcze jednego produktu koncernu z Redmond. Mowa tu o tanim, aczkolwiek okrojonym z niektórych funkcjonalności systemie Windows XP Starter Edition. Warto przypomnieć, że każdy może podpisać petycje do kierownictwa Microsoftu, w której domagamy się wprowadzenia tego produktu do naszego kraju. Jest ona dostępna na stroniehttp://www.tanieokna.net - podpisało ją już ponad 6,3 tys. internautów. Aby wyrazić głos poparcia w tej sprawie, wystarczy odwiedzić stronęhttp://TanieOkna.net i złożyć podpis pod petycję. Podpisz się, Twój głos może zdecydować!

Zapraszamy także do lektury artykułu "Windows XP - dwoi się i troi", w którym opisujemy dostępne na rynku systemy operacyjne giganta z Redmond.

TOP 200