Klasyczne Google Sites będzie działać do początku grudnia

Google daje po raz kolejny użytkownikom korzystającym z jego klasycznej usługi Google Sites więcej czasu przejście na jej nowszą wersję. Tym razem mają oni na to dodatkowe sześć miesięcy co oznacza, że mogą korzystać ze starszej wersji usługi do 1-go grudnia tego roku.

Klasyczne Google Sites będzie działać do początku grudnia

Fot. Pixabay

Google Sites to darmowy edytor stron internetowych, który daje użytkownikom możliwość łatwego i szybkiego tworzenia stron i witryn. Zgodnie z ostatnią zapowiedzią Google, od grudnia tego roku użytkownicy nie będą mogli używać klasycznej usługi Google Sites do edytowania zbudowanych przy jej pomocy internetowych witryn. Nowy harmonogram czasowy dotyczy tylko użytkowników korzystających z Google Workspace i G Suite (Basic oraz Business).

Użytkownicy muszą też pamiętać o tym, że od 1 stycznia 2023 roku nie będą mogli wyświetlać klasycznych zasobów WWW. Będzie to możliwe dopiero wtedy, gdy zostaną one przekonwertowane na wersję zgodną z nową usługą Google Sites.

Zobacz również:

  • Rosyjskie firmy szukają ratunku, przechodząc gremialnie na narzędzia bazujące na otwartym kodzie
  • Edytor Atom kończy swój żywot
  • ChromeOS otrzyma scentralizowane ustawienia prywatności

Google zmodernizował usługę Google Sites w 2016 roku, dając użytkownikom korporacyjnym możliwość tworzenia i dystrybuowania w firmie treści webowych. W listopadzie ubiegłego roku Google przedłuży pierwszy raz termin migracji na nową wersję usługi do połowy 2022 roku. Obecnie wydłużył ten czas o kolejne pół roku.

Google nie wyjaśnia, dlaczego ponownie zdecydował się na taki krok, ale zachęca administratorów do korzystania z usługi Classic Sites Manager (czyli menedżera klasycznych witryn) celem ukończenia operacji migracji i przekonwertowania poszczególnych klasycznych witryn na ich nowszą postać jeszcze przed datą 1-go grudnia 2022 r.

Jednocześnie Google namawia użytkowników do sprawdzenia ustawień swojej domeny przed końcem tego roku i zapowiada, że w momencie gdy wszystkie witryny w domenie zostaną przeniesione, użytkownicy zostaną o tym fakcie powiadomieni. Przypomina przy tym, że proces może potrwać kilka miesięcy, co zależy od liczby i złożoności witryn. Zachęca też użytkowników do tworzenia w menedżerze klasycznych witryn (Classic Sites Manager) archiwum, w którym należy umieścić wszystkie przygotowane do tej pory klasyczne witryny.

W celu komercyjnej reprodukcji treści Computerworld należy zakupić licencję. Skontaktuj się z naszym partnerem, YGS Group, pod adresem [email protected]

TOP 200