Kuchnia na technologicznych wyżynach
- Tomek Janoś,
-
- ann bednarz,
- 10.08.2012, godz. 08:45
Czym może być świat potraw dla informatyka? Niestety, najczęściej fastfoodem zamawianym przez telefon, bo w pracy nie ma czasu na nic innego. Pasja byłego CTO Microsoftu pokazuje, że kuchnia może być też wielką sztuką i naukowym doświadczeniem. Nathan Myhrvold w swym obszernym dziele eksploruje tajemnice nowoczesnych metod gotowania. W porze wakacji jest czas na spróbowanie takich rzeczy samemu.
Modernist Cuisine to pięć tomów w akrylowym boksie. Szósty tom to poradnik ze spiralną oprawą i wodoodpornymi stronami, który można bez obaw używać podczas gotowania. Całość to ponad 20 kilogramów i cena ok. 450 euro.
Dzieło zatytułowane "Modernist Cuisine" wypełniają olśniewające fotografie, przedstawiające nie tylko dania, ale i techniki przyrządzania potraw oraz niesamowite fizykochemiczne procesy zachodzące podczas nich ( np. zjawisko Leidenfrosta).
Polacamy: Trudne wakacje administratora
Niektóre techniki przyrządzania potraw opisane w "Modernist Cuisine" zwiększają poziom adrenaliny, bo wymagają użycia takich środków, jak ciekły azot, wysokoobrotowe wirówki i homogenizatory. Jednak Myhrvold i współautorzy dzieła przekonują, że większość przepisów może być wykorzystana w klasycznie wyposażonej kuchni - z kilkoma niedrogimi dodatkami, takimi jak cyfrowa waga i łaźnia wodna do bezpiecznego gotowania pewnych dań. Księga zawiera także wskazówki dla niechcących wydawać wielkich pieniędzy na przygotowanie potraw - np. jak tanie garnki i patelnie zmusić do tego, by sprawowały się lepiej niż te drogie.
Autorzy Modernist Cuisine. Od prawej: Nathan Myhrvold, Chris Young i Maxime Bilet