Vista - legalna albo żadna

Do premiery najnowszego systemu operacyjnego z rodziny Windows coraz bliżej, a Microsoft wciąż raczy użytkowników informacjami o innowacjach, jakie będzie wnosić Vista. Najnowszą z nich jest moduł Software Protection Platform, zestaw technologii opracowanych w celu zwalczania piractwa oprogramowania. W praktyce oznacza to zaś, że jeżeli w terminie 30 dni od momentu instalacji nie aktywujesz Visty za pomocą dostarczonego z oryginalną kopią systemu klucza produktu, o normalnym korzystaniu z systemu już teraz możesz zapomnieć. Vista, owszem, będzie się uruchamiać, ale w tzw. "trybie ograniczonej funkcjonalności", który nie pozwoli Ci na zbyt wiele...

Na wstępie należy zaznaczyć, że powodów do obaw nie będą mieć użytkownicy, którzy zdecydują się na zakup komputera z preinstalowanym systemem. W takich przypadkach otrzymają Vistę już aktywowaną i w pełni działającą. Znacznie większe trudności staną natomiast przed amatorami pirackiego oprogramowania, którzy zechcą zainstalować nieatuoryzowaną wersję Visty, np. skopiowaną od znajomego, na już posiadanym pececie.

Jak wiadomo, do każdej oryginalnej kopii systemu będzie dołączony klucz aktywacji produktu. Od chwili zainstalowania OS-a użytkownik będzie mieć 30 dni na wprowadzenie klucza, w trakcie których będzie otrzymywał ostrzeżenia o upływającym terminie walidacji (w ciągu ostatnich 3 dni ostrzeżenia te będą wyświetlane bardzo często). Jeśli zostaną zignorowane system wyświetli cztery opcje do wyboru:

Usuń tajnego agenta z Windows

Windows Genuine Advantage to program weryfikujący legalność posiadanej kopii Windows. Jak się go pozbyć? Zapoznaj się z materiałem "Usuń tajnego agenta z Windows".

- aktywację systemu przez Internet

- uruchomienie systemu w trybie ograniczonej funkcjonalności

- podanie klucza produktu

- aktywację przez telefon.

W trakcie procedury walidacji ma być również weryfikowana poprawność klucza produktu, który może zostać odrzucony, jeśli stwierdzone zostanie, iż został skradziony, spreparowany lub jest kluczem testowym.

Czas upłynął - pora zarejestrować Vistę

Czas upłynął - pora zarejestrować Vistę

Tryb ograniczonej funkcjonalności, o którym wspomnieliśmy powyżej, umożliwi użytkownikowi m.in. korzystanie z domyślnej przeglądarki internetowej, ale nie dłużej niż przez godzinę - po upływie tego czasu użytkownik zostanie automatycznie i bez ostrzeżenia wylogowany z systemu. Co więcej z pulpitu zniknie przycisk Start i pasek zadań, jak również wszystkie ikony pulpitu (nie mówiąc już o tym, że jego tło stanie się smoliście czarne). Aby opuścić ten tryb trzeba będzie wpisać poprawny (lub nowy) klucz produktu, lub też zamówić nowy klucz przez Internet. Użytkownicy napotykający trudności w wyniku zmian w konfiguracji komputera będą mogli przywrócić poprzednią konfigurację.