Narzędzie do usuwania danych w systemie Windows 10 i 11 pozostawia pliki użytkowników na dysku

To duża luka w zabezpieczeniach dla tych, którzy chcą wyczyścić dane z dysku, zanim sprzedadzą lub oddadzą swój komputer. Dotyczy zarówno Windows 10, jak i Windows 11.

Dane (nie) są usuwane przed sprzedażą komputera / Fot. Claudio Schwarz, Unsplash.com

Dane (nie) są usuwane przed sprzedażą komputera / Fot. Claudio Schwarz, Unsplash.com

Wbudowane funkcje do wymazywania danych systemu Windows nie wykonują swojej pracy tak, jak powinny. Jeśli chcemy sprzedać komputer, najpierw powinniśmy wyczyścić dane z dysku. Kiedy jednak skorzystamy z funkcji "Reset PC" -> "Remove Everything", czyli resetowania komputera i usuwania wszystkich danych, po zakończeniu procesu w systemie nadal zostaną nasze dane. Błąd dotyczy zarówno lokalnego, jak i zdalnego czyszczenia komputerów z systemem Windows 10 w wersji 21H2 i Windows 11 w wersji 21H2.

Sprawdź: Generator PESEL

Zobacz również:

  • Mroczne sekrety zarządzania danymi
  • Historia aktualizacji Windowsa 10 - najważniejsze zmiany dla biznesu
  • Historia aktualizacji Windowsa 11 - najważniejsze zmiany dla biznesu

O problemie poinformował specjalista Rudy Ooms na Twitterze. Napisał, że podczas zdalnego czyszczenia za pośrednictwem Microsoft Intune wystąpiły problemy z funkcją czyszczenia dysku. Później przetestował kilka wersji systemu Windows, w tym lokalnie, i stwierdził, że narzędzie Microsoftu nie działa tak, jak powinno.

Nawet szyfrowanie nie pomaga

Zarówno opcje "Wyczyść", jak i "Świeży start" działają zgodnie z oczekiwaniami w systemie Windows 10 i 11 w wersji 21H1, ale są już nieskuteczne w 21H2. Ooms przeprowadził testy samodzielnie, instalując cztery systemy operacyjne zarówno lokalnie, jak i zdalnie, i przeprowadzając opcje czyszczenia.

Najczęstszy problem? Dane były pozostawiane w folderze o nazwie Windows.old na dysku, który już rzekomo wyczyszczony. Taki folder z danymi użytkownika powstaje nawet pomimo faktu, że Microsoft informuje w systemie, iż wybranie funkcji czyszczenia "spowoduje usunięcie wszystkich danych osobistych i firmowych, oraz ustawień tego urządzenia".

Zobacz: WiFi 6

Co więcej, Ooms podkreśla, że niektórzy użytkownicy mogą powiedzieć: "Dobrze, ale nasze dane są i tak bezpieczne, bo były przechowywane na dysku BitLocker". Kiedy jednak przeprowadzimy proces czyszczenia, folder Windows.old zawiera - uwaga - wcześniej zaszyfrowane pliki, ale teraz są one niezaszyfrowane.

W celu komercyjnej reprodukcji treści Computerworld należy zakupić licencję. Skontaktuj się z naszym partnerem, YGS Group, pod adresem [email protected]

TOP 200