Kuchnia na technologicznych wyżynach

Przekrojowe zdjęcia ukazują, co dzieje się z jedzeniem w trakcie jego przyrządzania.

Księga jest przeglądem technik, które powstały w ciągu kilku ostatnich dekad - takich jak użycie zagęszczaczy, żeli, emulsji i pian - oraz daje krok po kroku instrukcje, jak wywołać takie procesy, jak odwrotna sferyfikacja czy suszenie przez rozpylanie. Zawiera także przepisy pionierów nowoczesnej kuchni, m.in. Granta Achatza, Ferrana Adria, Hestona Blumenthala czy Wylie Dufresne.

Kuchenna przygoda geeka

Kuchnia na technologicznych wyżynach
Akademicka kariera Myhrvolda była znakomita. Uzyskał dyplomy z matematyki, geofizyki i fizyki kosmicznej na UCLA (University of California, Los Angeles), a w wieku 23 lat - stopień doktora w dziedzinie fizyki matematycznej i teoretycznej na Uniwersytecie Princeton. Potem pracował na Uniwersytecie Cambridge ze słynnym astrofizykiem Stephenem Hawkingiem, zajmując się kwantową teorią grawitacji.

Przez 13 lat pracował w firmie Microsoft. Po rozstaniu z nią w 1999 r. Myhrvold założył firmę Intellectual Ventures, inwestującą w wynalazczość. Wtedy też na serio poświęcił się temu, co przez długie lata było jego pasją - gotowaniu i nauce o żywieniu. Przez dwa lata pracował w jednej z najlepszych francuskich restauracji w Seattle i uczył się gotowania w Ecole De La Varenne.

Kuchnia na technologicznych wyżynach

Zjawisko Leidenfrosta dotyczy opóźnionego parowania cieczy. W pewnym zakresie temperatur czas potrzebny na całkowite odparowanie kropli jest tym większy, im wyższa jest temperatura gorącego podłoża. (źródło: Wikipedia)

Kuchnia na technologicznych wyżynach

Przekrojowe zdjęcia ukazują, co dzieje się z jedzeniem w trakcie jego przyrządzania.


TOP 200