Google zmieni zasady przechowywania prywatnych danych użytkowników

Korporacja zapowiada, że wprowadzi do mechanizmów gwarantujących użytkownikom prywatność szereg istotnych zmian. Najważniejsza a nich będzie dotyczyć nowych użytkowników jego usług. W ich przypadku Google włączy nową, domyślną funkcję, która będzie usuwać automatycznie po 18 miesiącach takie informacje, jak dane lokalizacyjne czy cała aktywność internetowa.

Google

Inaczej będzie w przypadku istniejących już użytkowników. Google wyśle im przypomnienia informujące ich, że mogą sami ustawić datę, po której wszystkie takie dane będą usunięte.

W przypadku nowych kont YouTube oraz istniejących kont, których użytkownicy włączyli po raz pierwszy opcję YouTube History, Google będzie domyślnie i automatycznie usuwać dane po 36 miesiącach. Wkrótce będziesz też mieć dostęp do niektórych kontrolek konta Google z poziomu wyszukiwania.

Zobacz również:

Obecnie Google oferuje opcję auto-usuwania danych (takich jak lokalizacyjne) po trzech albo osiemnastu miesiącach, ale użytkownicy muszą ją sami wybrać ręcznie w ustawieniach.

Zapowiadane zmiany nie dotkną z automatu istniejących już użytkowników kont Google. Firma informuje, że będzie im tylko przypominać za pomocą powiadomień i wiadomości e-mail, że mogą skorzystać z nowych opcji. Mogą je wybierać ręcznie lub zdecydować się na przechowywanie danych tak długo jak chcą, również w nieskończoność.


TOP 200