Google Drive ostrzeże przed niebezpiecznym plikiem

Użytkowników usługi Google Drive czeka miła niespodzianka, która da im większe poczucie bezpieczeństwa. Jeśli otworzą przechowywany w tym chmurowym magazynie plik, usługa może wyświetlić ostrzeżenie informujące go o tym, że według niej trzeba na niego uważać, gdyż może zawierać malware.

Grafika: Solen Feyissa/Unsplash

Jest to więc podobne rozwiązanie, jakie Google wprowadziło wcześniej do takich usług jak Google Docs, Sheets, Slides i Drawings. Ostrzeżenie jest wyświetlane na górze strony, ma postać żółtego banera i co ważne jest generowane w momencie kliknięcia przez użytkownika łącza, jeszcze przed uruchomieniem przez program samej procedury pobierania pliku. Ostrzeżenie mówi po prostu – uwaga, ten plik wygląda podejrzanie i może zawierać szkodliwy kod próbujący np. ukraść poufne dane lub inicjujący atak ransomware. Tylko tyle i aż tyle.

Nowe alerty o podejrzanych plikach są domyślnie włączone. Oznacza, że ani administratorzy, ani użytkownicy nie muszą tej funkcji włączać. Nie można jej też wyłączyć. Jest ona dostępna dla wszystkich klientów Google Workspace, a także G Suite Basic i Business.

Zobacz również:

  • Kubernetes – więcej korzyści i więcej wyzwań
  • Firmy rezygnują z wymogu ukończenia studiów wyższych, stawiając na umiejętności
W celu komercyjnej reprodukcji treści Computerworld należy zakupić licencję. Skontaktuj się z naszym partnerem, YGS Group, pod adresem [email protected]

TOP 200