Nasza-Klasa ma nowego właściciela
Portal od ponad pięciu miesięcy ma nowego właściciela. 70 proc. udziałów Naszej-Klasy.pl kupił estoński fundusz Forticom. Wartość transakcji jest szacowana nawet na 200 mln zł.
Mimo że do transakcji doszło już 10 stycznia, kiedy Forticom przejął 62 proc. udziałów Naszej-Klasy, do tej pory władze spółki zaprzeczały informacjom o przejęciu. Pięciomiesięczne ukrywanie informacji o transakcji dziwi ekspertów. "Polityka informacyjna Naszej-Klasy jest daleka od tradycyjnych form komunikowania z rynkiem" - powiedziała w rozmowie z dziennikiem "Rzeczpospolita" Magda Borowik, analityk IDC Polska.
Wartości transakcji nie ujawniono, jednak analitycy szacują na podstawie potencjału reklamowego portalu, że 70-proc. pakiet udziałów w Naszej-Klasie może być wart 150 - 200 mln zł.
Nowy właściciel portalu, fundusz Forticom, ma dwóch głównych udziałowców. Pierwszy z nich to Digital Sky Technologies, któremu szefuje Yuri Milner, rosyjski inwestor branży internetowej, który stworzył Mail.ru. Drugi udziałowiec Forticomu to Fundusz Tiger Global, który w Polsce ma udziały w portalu rynku pracy Pracuj.pl.
Oceń artykuł
Komentarze (12)
do Cammel: takich informacji jak twoje dane osobowe miejsce zamieskania imie nazwisko i co do zdjecia z dzieciakami tez bym sie bała bo mogą byc wykorzystane do roznych celów zacnijmy od tego ze nk w regulaminie ma to ze pozwala na uzywanie zdj do spotow reklamowych prezcytal to ktos? a druga sprawa jest taka malo czytasz o porwaniach dzieci i tym podobne wiec nie mow ze zdjecie z dzieciakami na nk to mało pozdrawiam i podzielam zdanie AV ze tez mi sie to nie podoba
przepraszam . lecz nie mam z kim sie skontaktować. ; / proszę o pomoc. pewna osoba dodała na nasza klase zdjęcie. na którym dopieła mi pinezkie i napisała "yyy . żal ;/ " prosze o usunięcie tego zdjęcie . ponieważ to jest nadużycie mojej prywatności . prosze o odpowieć .
NIEWIEM CO JEST NIE UMIE OTWORZYC STRONKI NK OTWIERA SIE 30 MINUT I BEZ EFEKTU A U ZNAJOMYCH OTWIERA SIE OK PROSZE O ODPOWIEC LUB PODPOWIEC DZIENKUJE POZDRAWIAM
Odsprzedać portal Estonii :/ . Pewnie zaraz skasują moje zdjęcie z flagą ZSRR...
Może lepiej wyjaśni to tekst http://www.rp.pl/artykul/146366.html Nie bardzo wiem czego tu się właściciele NK wstydzą, Rosjanie dużo ostatnio płacą za różne cenne przejęcia szczególnie w Europie Zachodniej i USA najczęściej poprzez swoje spółki zależne (np: z Estonii również), oczywiście Zachód się przed tym broni, a u nas ciężko powiedzieć. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że ....., no ale to chyba każde dziecko już wie, że Rosja i demokracja to już historia. Tak więc szefom NK chodziło wyłącznie o dużą kasę i zapewne taką Rosjanie wyłożyli, tak więc cel osiągnięty.
Trzeba czytać ze zrozumieniem, żeby móc później się wypowiadać Wyraźnie pisze: "kupił estoński fundusz Forticom" a na samym dole pisze: "Nowy właściciel portalu, fundusz Forticom, ma dwóch głównych udziałowców. Pierwszy z nich to Digital Sky Technologies, któremu szefuje Yuri Milner, rosyjski inwestor branży internetowej, który stworzył Mail.ru."
Już nie wiem kto źle widzi, ale w tekście jest "kupił estoński fundusz Forticom". Chyba że Estonię utożsamiacie z Rosją, a to chyba przesada.
Nie podoba mi się to, że tak dokładne dane o milionie Polaków będą mieli Rosjanie... :/
a mi się wydawało że przeczytałem że inwestorzy są z estonii. coś mi na oczy siadło
Pozbyli się tego w idealnym czasie, brawa dla założycieli nk. Swoją drogą nigdy nie sądziłem, że NK stanie się firmą rosyjską. Po likwidacji demokracji w tym kraju, nieustającą wojną z Czeczenią i straszeniem Gruzji i Ukrainy, nie jestem przekonany czy dobrze wybrali inwestora, czy naprawdę nie było innego? W końcu jest tam więcej danych o Polakach niż ma ZUS.
Najpopularniejsze
- Pierwsze w Polsce testy transmisji danych z...
- Magdalena Gaj została Przewodniczącą Rady...
- Asseco wątpi w obiektywny wybór dostawcy w...
- Raport Państwo 2.0, czyli nowa wizja...
- Sygnity: wezwanie Asseco i sezonowość...
- Ogromna liczba komputerów Mac wciąż...
- Nasza Klasa uruchomiła inkubator...
- Google prezentuje okulary z Augmented Reality
- Oracle daje klientom bezpłatny system do...
- CBA kontroluje przetargi związane z CEPiK
Rekomendacje
Serwisy IDG - Warunki obsługi - Kontakt - Redakcja - Regulamin - O nas - Polityka prywatności - Serwis zgodny z ASME
Reklama - Licencjonowanie treści - Prenumerata: Computerworld, Networld, PC World
Computerworld Polska i Computerworld Polska online są znakami towarowymi IDG Poland SA.
© Copyright 2012 International Data Group Poland S.A. 04-204 Warszawa ul. Jordanowska 12 tel.(+4822)321-78-00 fax(+4822)321-78-88






